Povratak

Faze spolnog ciklusa kuje | Kako kuji olakšati dane vaginalnog krvarenja i je li to isto što i menstruacija kod žena?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Antea Klobučar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti centar), Rijeka

P: Molila bih vas za malu pomoć, curka Jack Russella je danas dobila svoju prvu menstruaciju, moj je prvi pas, i unatoč svim čitanjima zanimaju me neke stvari pa bih vas molila za savjet. Da li joj stavljati pelenu ? Probali smo, ali vidim da joj smeta, pošto živimo na otoku malo je problem kupnje bilo kakvih pomagala odmah, sve se naručuje, pa vas ja molim savjet kako joj olakšati te dane? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Aleksandra

O: Unatoč uvriježenom mišljenju među vlasnicima kućnih ljubimaca da se krvavi vaginalni iscjedak kod kuje naziva menstruacijom, to nije točno. Termin menstruacija isključivo se koristi za mjesečno vaginalno krvarenje kod žena. Kod žena takvo krvarenje označava posljednju fazu menstrualnog ciklusa koji prosječno traje 28 dana. Kod kuja je ciklus drugačiji. Kuje spolnu zrelost dosežu između 6.-9. (nekada i 24.) mjeseca starosti, zavisno o pasmini. Kuje su monoestrične životinje, što znači da imaju jedan estrus tijekom ciklusa, odnosno sezone parenja koji se može javiti u bilo koje doba godine. Faze spolnog ciklusa u kuje su: proestrus, estrus, diestrus (metestrus) i anestrus.

Proestrus traje u prosjeku 9 dana (može od 1-27 dana). Tijekom te faze javlja se krvavi vaginalni iscjedak koji označava početak ciklusa (za razliku od žena kod kojih menstrualno krvarenje označava kraj ciklusa). U ovoj fazi kuje privlače mužjake, ali ne dozvoljavaju parenje. Glavne značajke proestrusa su: krvavi vaginalni iscjedak, edem (otečenje) vagine, endometrija i jajovoda, proliferacija mliječnih žlijezdi, pojava spolnih refleksa te hormonalne promjene.

Estrus  traje u prosjeku 9 dana (može od 4-24 dana). Na početku estrusa kuja dozvoljava parenje, dok na samom kraju estrusa odbija parenje. Stidnica je u toj fazi edematozna, mekane konzistencije, a vaginalni iscjedak je smanjen. U ovoj fazi ciklusa dolazi do ovulacije koja traje 12-96 sati.

Nakon estrusa slijedi faza diestrusa (metestrusa) koji traje oko 60 dana. U tom periodu kuja ne dozvoljava parenje, prestaje krvavi iscjedak te se opet javlja promjena u koncentraciji hormona.

Zadnja faza ciklusa naziva se anestrus koji u prosjeku traje oko 4 mjeseca (može od 1 mjeseca do 2 godine). U ovoj fazi spolni organi miruju, a koncentracija hormona (progesterona) pada.

Ovo je bio kratak opis ciklusa kuje radi lakšeg razumijevanja određenih pojava i ponašanja kod Vašeg ljubimca kao i razlike između ciklusa kod ljudi i životinja.

Spolni ciklus je poptuno prirodan, fiziološki proces kojeg nema potrebe "olakšavati" ni sa čime. Svaka promjena u ponašanju u tom periodu će proći prolaskom ciklusa. Vaginalno krvarenje životinji ne smeta, a pelene i slična pomagala služe da bi se vlasnik mogao lakše nositi s takvom situacijom jer dolazi do onečišćenja prostora u kojem se životinja kreće (zbog kapanja "krvi"), kao i eventualno onečišćenje krzna zbog iscjetka. Osim pelena kao pomagala, postoje higijenske gaćice za kuje u koje se umetnu iznutra higijenski ulošci za kuje. Navedene proizvode možete pronaći u Pet centar trgovinama i online ponudi pod kategorijom Oprema za kuje u tjeranju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr